torek, 22. junij 2021

30 LET SAMOSTOJNOSTI SLOVENIJE

Učenci 5. razreda POŠ Vrtojba so pisali o Sloveniji in ji voščili ob njeni 30. letnici samostojnosti.

 Slovenija je moj dom in tu sem doma. Tu imam starše, brata in celo družino. Imam streho nad glavo, prijatelje in najboljšo družino na svetu. Tu sem se rodila in tu mi je všeč. Beseda domovina mi pomeni vse. Spominja me na vse najlepše, kar se mi je zgodilo. Moja domovina je zelo lepa. Poskrbeti moramo zanjo, da ne bo onesnažena.

                                                                                                    Taja Zorn, 5. Vrt.

Republika Slovenija

Slovenija je moja domovina in sem  vesela, da sem se rodila v njej. Je ena varnejših držav in je lepe oblike. Njeni ljudje govorimo lep jezik in ima raznoliko površje. Je  čudovita. Ima veliko lepih krajev: Bled, Ljubljano, Portorož,…. V teh krajih izhajajo različne jedi: na Bledu, blejska kremšnita, v Vrtojbi jota, šelinka, in vrzote, v Kobaridu, kobariški štruklji. Tukaj imam veliko prijateljev, družino in sorodnike.

To leto praznujemo obletnico odkar se je Slovenija odcepila in je postala samostojna. 

                                                                                                Neja Pahor, 5. Vrt.
                                                                                               Svit Erzetič, 5. Vrt.

Vse najboljše za te,

vse najboljše za te,

vse najboljše draga Slovenija,

vse najboljše za te.

Vse najboljše Slovenija, da bi bila mirna in da bi se še naprej razvijala. Corona virus te je letos uničeval. Upam, da bo kmalu virusa konec. Zelo si lepa, imaš lepe hribe, morje in ravnine.

Noel Tinta, 5. Vrt.

 

Slovenija je moja domovina. Tu živim in se imam lepo. Mojo domovino opevajo različne pesmi in opisujejo jo pisatelji. Domovina mi pomeni dom, prijatelje in družino. Zahvaljujem se ti, da sem njen del. Pred tridesetimi leti je postala samostojna država. Naj ostane lepa in takšna kot je sedaj.

Sara Planko, 5. Vrt.

Slovenija je moj dom in tu sem doma. Tu imam starše, brata in celo družino. Imam streho nad glavo, prijatelje in najboljšo družino na svetu. Tu sem se rodila in tu mi je všeč. Beseda domovina mi pomeni vse. Spominja me na vse najlepše, kar se mi je zgodilo. Moja domovina je zelo lepa. Poskrbeti moramo zanjo, da ne bo onesnažena.

Taja Zorn, 5. Vrt.

Slovenija je moj dom in dom mojih prijateljev. Samostojna je že 30 let in sem zelo ponosna, da živim v njej. Ima veliko voda, ki je pomembna za preživetje.

Žive naj Slovenija,

naša domovina, naš uspeh,

Se še spomnimo 25. junija leta 1991?

Seveda se ga.

In ponosni smo na to.

Zoja Marušič, 5. Vrt.

Draga Slovenija!

Želim ti, da bi bila še lepša država in bi imela prijaznejše državljane, ki bi skrbeli, da ne bi bila onesnažena. Tudi, če si majhna, imaš veliko lepih krajev: Ljubljano, Vipavo, Blejski grad in Blejsko jezero, Triglav,..

Tvoj rojstni dan praznujemo vsi državljani Republike Slovenije. Takrat se bolj potrudimo za čisto okolje, kolesarimo, hodimo ali rolkamo.

Pomeniš mi veliko, ker sem se tu rodila. Obiskala sem mnogo držav, a ti si najlepša.

Mia Feltrin, 5.Vrt.

Slovenija je moj rojstni kraj. Res je, da moja starša nista iz Slovenije. Za vsakega človeka je pomembna njegova domovina, tudi, če si na drugi strani sveta. Ponosni moramo biti na svojo državo. Letos praznuje Slovenija 30. rojstni dan. Ima svojo himno, slavne slovenske pesnike in pisatelje, zastavo, grb,… Vsi Slovenci moramo biti ponosni na svojo državo.

Sara Kovačević, 5.Vrt.

Slovenija mi pomeni dom, tu sem se rodila, tu sem doma. Ko smo se osamosvojili, smo ustanovili državo, kjer lahko Slovenci govorimo slovensko, beremo slovenske knjige ter imamo kulturne domove, gledališča, zdravstvene domove,.. Slovenija se je od osamosvojitve razvila. Vsaka štiri leta volimo svojega predsednika. Že res, da je Slovenija majhna država, vendar v njej živi veliko močnih ter veselih državljanov, ki so ponosni nanjo. Lani in letos je bila v znamenju corona virusa, a je Slovenija zelo dobra v premagovanju tega virusa. Številni zdravniki, živilski delavci ter vlada se zelo trudijo, da bi znova zaživeli normalno.

Slovenija je zelo raznolika. Imamo gore, ravnine, gričevja, jezera in del Jadranskega morja. Zaradi njene lepote k nam prihajajo tudi turisti iz drugih držav. Pred kratkim smo imeli tudi kolesarsko dirko. To je eden od pokazateljev, da se razvija. Mnogi Slovenci se še spomnijo dneva, ko so glasovali za njeno samostojnost. Domovina je država ali kraj, kjer smo doma in občutimo toplino, da ji pripadamo. Ta občutek je tudi v meni. Ponosna sem, da živim tu. Sloveniji želim, da bi tu ostalo tako kot je sedaj, brez vojn ter z njeno lepoto in toplino, ki nam jo daje.

Ria Sovdat, 5.Vrt.

Slovenija

Vse najboljše Slovenija, moja domovina. Ti si moj dom. Čeprav si manjša od drugih držav, si zame najlepša in najbolj zanimiva ter raznolika. Imaš veliko rek, pokrajin, naravnih enot in lepot. Vsaka štiri leta volimo predsednika. To je trenutno Borut Pahor. Enkrat letno se zberejo prebivalci Slovenije, da jo očistijo. Iz morja poberejo veliko plastike in drugih odpadkov. Potrudimo se, da bi jo čim manj onesnaževali in se čim več vozili s kolesi in hodili peš.

Naja Žgavc, 5. Vrt.