četrtek, 12. oktober 2023

Aktivnosti v tednu otroka na Podružnični šoli Vrtojba

     Vsako leto se  v prvem tednu oktobra obeležuje Teden otroka, ki je program Zveze prijateljev mladine Slovenije že od leta 1954 in se je letos umestil v teden med 2. in 8. oktobrom. Letos je bila tema Tedna otroka »Zakaji in zatoji radovednosti«.

    Tako se je v tem tednu na Podružnični šoli Vrtojba v času pouka in podaljšanega bivanja dogajalo marsikaj.

    Učencem so se predstavili različni športni klubi in poskušali navdušiti otroke nad različnimi športnimi aktivnostmi, kot so: gimnastika, rokomet, različni plesi, kotalkanje. Učenci so zelo navdušeno sodelovali na vseh predstavitvah v šolski telovadnici, petošolci pa so celo sami izdelali vabilo, vpisnice in pripravili za mlajše učence plesni krožek, ki se bo odvijal pred pisanjem domače naloge dvakrat tedensko.

    Pokazali pa niso samo ustvarjalnosti na športnem področju, ampak, ko smo med učenci od tretjega do petega razreda izvedli mini raziskavo, kaj jih zanima, so pokazali, da se sprašujejo o mnogočem. Tako se njihovi zakaji in radovednost raztezajo na področje biologije, geografije, zgodovine, astronomije,… do vprašanj, ki jim znanost še ni našla odgovora. V šolski knjižnici smo poskusili najti odgovore na nekatera vprašanja in pripravili razstavo poučnih knjig, kjer so si lahko učenci poiskali odgovore, ter tako zakajem našli zato.

    Ker v Tednu otroka ni bilo domače naloge, smo ta dragoceni čas izkoristili ne samo za igro, ampak tudi za izdelavo namiznih, poučnih iger, kot so spomin, karte, kocke, pa čisto svojih unikatnih iger s področja varnosti v prometu, kjer smo se spomnili na pomen prometnih znakov, signalizacije in upoštevanja le-teh.

    Poleg športa, raziskovanja, igranja, ustvarjanja,  pa smo se tudi umirili in prisluhnili tako večji kot mlajši učenci poučni pravljici, ki je malo zazibala domišljijo in čisto mogoče zopet sprožila kakšen nov zakaj.








Lara Tavčar, knjižničarka in učiteljica PB