sobota, 28. december 2019

DECEMBER V PRVEM RAZREDU OŠ ŠEMPETER


Prišlo je pismo iz daljne dežele…

Ko se november prevesi v december, otroci nestrpno pričakujejo obisk treh dobrih mož: Miklavža, Božička in Dedka Mraza. Pišejo jim pisma, v njih pa pisane želje…

Tokrat pa so pismo dobrih mož dobili otroci. Prvi ponedeljek v decembru je ga. Iris prinesla v razred veliko kuverto, naslovljeno na 1. a razred OŠ Šempeter. Radovedno smo pokukali vanjo in prebrali, da nam pismo pošilja Dedek Mraz. V kuverti je bilo tudi 15 rdečih balončkov, ravno toliko, kolikor dni bomo v decembru v šoli. Na njih so napisane naloge in dobra dela za vsak dan.


Srečanje s starši in bazar

Zima je potrkala na vrata, mesta in vasi se bohotijo v soju prazničnih luči in domovi dišijo po čaju in piškotih. Približuje se konec leta, prazniki povezujejo družine.

V 1. a in 1. b  razredu smo tudi praznično razpoloženi. Zasnežena pokrajina, zimska drevesa, zvezdice in lučke dajejo vtis čarobnosti decembra.

Da pa bi vso toplino še bolj začutili, smo v šolo povabili vse naše starše, brate in sestre. Učenci so jim zaigrali pravljico o mesecih, ki so dobili nove srajčke.

Po končani predstavi smo starše povabili pred naše učilnice, kjer so nam na veliko srce zapisali novoletne želje.














Srečanje s starimi starši

Šola niso samo knjige in zvezki. Šola ni samo zgodnje vstajanje. Šola je lahko veliko več, kot si mislimo.

Čakanje pri vratih, kdaj pride najboljši prijatelj…

Kukanje na hodniku, kje boš uzrl starejšega brata ali sestro…

Skrivanje pod mizami, ko prihajata učiteljici v razred, češ da nikogar ta dan ni v šolo…

Odhod domov z nono ali nonotom, ki te potrpežljivo čaka v garderobi…

In nato najljubše kosilo, takšno – prav na tvojo željo, ki ga pripravi nona, in crkljanje na kavču z nonotom. Vsi ti trenutki so za otroke in stare starše neprecenljivi.

Zato smo jih povabili v šolo v Šempeter, v 1. a in 1. b  razred. Sicer niso brali in računali, tudi peli in telovadili niso, so pa zato dobro opazovali, kako so otroci zaigrali pravljico o mesecih, ki so dobili nove srajčke. Po predstavi smo jih pogostili z dišečimi in hrustljavimi piškoti, ki so jih učenci spekli z Žigovo mamico in nono in Ianovo nono, ter z domačim čajem.



Srečanje z otroki iz vrtca Žarek in Mavrica

Druženje z vrstniki je nekaj najlepšega, kar si lahko želimo. Ker ni še toliko časa preteklo, odkar so se prvošolci poslovili od vrtca, smo k nam povabili predšolski skupini iz vrtca Žarek in Mavrica.

Skupaj smo ob zvokih kitare zapeli nekaj zimskih pesmi, nato pa so prvošolci tudi njim zaigrali pravljico Kako so meseci dobili nove srajčke.

Druženje smo zaključili s sladkanjem ob dobrih piškotih, vročem čaju in igro na šolski zelenici.





Peka piškotov z Žigovo mamo in nono ter Ianovo nono

Veliko ste že brali, da je v prvem razredu dišalo po piškotih in da smo se sladkali z njimi. Res je!

Za to so poskrbele pridne roke naših mamic in nonic. V 1. a sta prišli Žigova mama in nona, v 1. b pa Ianova nona. S seboj so prinesle polno skledo testa, valjarje, modele, pekače in vse, kar je potrebno, da nastanejo dobri piškoti.

Otroci so uživali, ko so mesili testo, odtiskovali modelčke in jih krasili z barvnimi mrvicami. Najlepše pa je bilo, ko so lahko poskusili sladke in dišeče piškotke.

Žigovi mami, noni in Ianovi noni se zahvaljujemo za lepo preživeto sladko dopoldne.











Spoznavamo državne simbole

Decembra praznuje naša država pomemben praznik – dan samostojnosti in enotnosti. To je državni praznik, s katerim obeležujemo razglasitev rezultatov plebiscita, ki je potekal 23. decembra 1990. S tem se je začela osamosvojitev Slovenije.

Slovenci smo dobili svoje državne simbole: ZASTAVO, GRB in HIMNO.

O pomenu državnih simbolov nas je podučila Žigova nona Branka, saj je bila tudi ona včasih učiteljica. Spoznali smo veliko novih in zanimivih stvari o naši državi, za kar se ji iskreno zahvaljujemo.




Proslava ob državnem prazniku Dnevu samostojnosti in enotnosti

Dežela je naša, najlepša od vseh,

vsi, ki tu živimo, prijetni smo ljudje.

Tako je odmevala ena od skupnih pesmi, ki so jo prepevali učenci celotne šole, od 1. do 9. razreda.

Obeležili smo državni praznik – dan samostojnosti in enotnosti, ki ga praznujemo 26. decembra.



Športni dan na drsališču

Učenci 1. a in 1. b OŠ Šempeter smo se v ponedeljek, 23. decembra, odpravili na prav poseben zimski športni dan – drsati smo šli na drsališče v Novo Gorico. Primerno oblečeni, z malico in toplim čajem v nahrbtniku, smo se z avtobusom odpeljali v Novo Gorico, kjer nas je čakalo drsališče, pripravljeno samo za nas.

Izposodili smo si drsalke in se podali na led. Z učenci sta drsali tudi učiteljici Jasna in Sara, ki dobro obvladata to veščino.

Preživeli smo čudovito dopoldne in se kar precej utrujeni vrnili v šolo.







Katarina Tischer Gregorič in Jasna Telarevič